Zo kom je helemaal tot rust als je overstressed bent

Als tiener in 2017 heb je een druk, dynamisch en sociaal leven. Er ligt veel druk op je van school, maar ook van je vrienden en social media. Je bespeelt een instrument, doet aan sport, je moet leren én daarnaast wil je ook nog een sociaal leven en af en toe lekker op de bank hangen met chips. En oja, je werkt ook nog. Soms wordt het je gewoon te veel, dat snappen wij helemaal. Daarom hebben wij een paar tips om tot rust te komen voor als jij helemaal bent geëxplodeerd van de stress. 

Alles lijkt helemaal goed te gaan. Je hebt school, vanuit school pianoles, dan nog met vriendinnen afspreken en daarna naar huis om te eten en huiswerk te maken. De dag erna heb je sport en in de avond ga je nog naar vriendinnen, wat betekent dat je de dag daarna extra veel moet leren voor die ene toets, maar dat red je wel, gewoon een nachtje doorhalen. Tot er op een gegeven moment iets gebeurt waardoor je explodeert. Dit is het betekent dat het de hoogste tijd is voor een momentje voor jezelf.

Blijf een dag thuis van school of werk
Ziek zijn hoeft niet alleen fysiek te zijn. Je hoofd moet ook weleens een dag rust hebben om lekker even helemaal nergens aan te denken. Spreek dit wel goed met je ouders af en vertel ze dat het je even te veel wordt en dat je een dag rust nodig hebt. 

Zeg voor een tijd alle verplichtingen af
Sociale verplichtingen zoals verjaardagen, avondjes de stad in, afzeggen. Dit zijn juist de momenten dat je even in bad wil liggen met een boek en een moment rust voor jezelf pakt. Laat je werk weten dat je een dag minder wil werken.

Sporten 
Sport is een activiteit dat je niet zomaar stop wil zetten. Sporten is juist ontzettend goed om je gedachtes te verzetten. Maar dan geen teamsport maar ga bijvoorbeeld hardlopen of naar de sportschool. Als je hebt gesport in de sportschool is lekker om af te sluiten met een halfuurtje sauna. 

Tijdschriften
Koop een paar leuke tijdschriften, laat het bad vollopen met een lekkere bruisbal en geef jezelf some me-time. Probeer alle verplichtingen even te vergeten. 

Wandelen 
Een rondje lopen is heel rustgevend. Vraag of je moeder met je meewil voor een lange wandeling in het bos of in de duinen. Of rijd met de auto naar het strand en maakt daar een mooie wandeling. Gebruik je moeder als praatmuur en gooi alles er even uit. De zeelucht zal je goed doen. 

Maak een schilderij/collage
Creatief bezig zijn met de handen is voor veel mensen een rustgevende activiteit om te doen. Het maakt niet uit wat je schildert of tekent. 

Drink veel thee
Thee helpt je te ontspannen en na te denken. Je komt even helemaal tot rust van een kopje warme thee. 

Mediteren
Het liefst ben je natuurlijk op een wit strand, een plek waar de zon altijd schijnt, maar helaas gaat dat niet zo makkelijk. Dus download een paar mediatatie apps, trek comfi kleding aan en ga op je yoga matje liggen. Als je het licht dempt, natuur geluiden opzet en je ogen sluit, voelt het net alsof je in de natuur zit. 

 

Maak lekker eten voor jezelf
Koken is sowieso een relaxing bezigheid. En lekker eten is ook fijn. Dus maak voor jezelf en voor je familie een lekkere maaltijd klaar. Of bak gewoon een heel lekker eitje als lunch! 

Ga alleen naar de film
In de bioscoop zitten op een donderweekse dag alleen is heerlijk, je zit dan lekker met weinig mensen. Hoe fijn is dat?! 

Zwemmen
Als het lekker weer is, is het een goed idee om naar de zee te gaan voor een duik. Met slecht weer kan het rustgevend zijn om naar een zwembad te gaan en simpelweg baantjes te trekken. 

Leer ‘nee’ te zeggen
Nee zeggen is moeilijk en gaat soms tegen je principes in, maar je kan nou eenmaal niet iedereen gerust stellen en tegemoetkomen. Soms moet je een keer nee zeggen tegen een vriendin, of tegen je oppasadres. Als je het uitlegt zullen ze het echt wel begrijpen. 

Voor iedereen werkt er weer wat anders om helemaal goed tot rust te komen. Sommige mensen vinden het juist bevrijdend om na een drukke dag werken met vrienden naar een feestje te gaan. Dat geeft ze energie. Wat jouw rust geeft is dus heel persoonlijk. De truc is om iets te vinden wat jouw rust geeft, en elke keer als je die activiteit doet, weet je hoofd dat dit te maken heeft met tot rust komen. 

Fashion nieuws 

Bron: Herhealth.nl, Care.com, Fortune.com | Beeld: iStock 

 

Powered by: GirlScene.nl