Waarom vergeet je je dromen? En meer antwoorden op vragen over dromen

Elke avond is weer zover: het slaapfuifje begint en dat betekent dat we weer lekker gaan dromen. Je beleeft de raarste dingen in dromenland en keer op keer verbaas je je hierover. Sommigen blijven beweren dat ze nooit dromen. Nou, wij kunnen jullie vertellen dat dat pure onzin is. Iedereen droomt en wij vertellen wat er met je gebeurt als je ‘s nachts met je oogjes dicht onder de wol ligt. 

Dromenland begint allemaal bij het in slaap vallen. De een is binnen vijf minuten weg en de ander ligt na uren nog steeds onrustig te draaien. Eigenlijk is slapen al een mysterie opzich, daarom leggen we het slaapproces eerst voor jullie uit. 

Doezelfase
Als eerste beland je in een doezelfase. Je slaapt niet diep en je wordt snel wakker. Dit komt doordat je de geluiden om je heen nog steeds hoort. Vaak heb je zelf niet eens het gevoel dat je slaapt. Je slaap wordt steeds dieper en dieper en je spieren zijn volledig ontspannen. 

REM-slaap
De REM-slaap is de droomslaap. REM staat voor Rapid Eye Movement. Je ogen bewegen snel heen-en-weer. Tijdens deze slaap zijn je hersenen volop aan het werk, want je bent aan het dromen. Tijdens het grootste gedeelte van je slaap bevind je je in de NREM-slaap. Dit is de non-rem slaap. Deze slaap bestaat uit verschillende fases en begint na de REM-slaap. Als je de fases bent doorlopen, begint het weer van voor af aan. 

Tijdens de REM-slaap dromen we omdat onze hersenen erg actief zijn. Het is maar goed dat onze spieren op dat moment verlamd zijn, want anders gaan we ‘s nachts deze dromen werkelijk beleven en dat is ook weer niet de bedoeling. Gemiddeld dromen we zo’n twee uur per dag, verdeeld over vijf tot zeven dromen. Een droom duurt dan ook tussen de 5 en 45 minuten. Veel mensen herinneren hun droom niet en zeggen dan ook dat ze niet gedroomd hebben. Dat is onzin, want iedereen droomt. Maar hoe komt het dan dat we onze dromen zo snel weer vergeten? 

Dromen vergeten
Onderzoekers beweren dat we dromen vergeten omdat ze zo uniek zijn. Meestal onthouden we dingen omdat ze herhaald worden. De meeste dromen droom je maar één keer en omdat ze meestal zo vaag zijn, is het lastig om ze te onthouden. Freud, een onderzoeker, beweerde dat je dromen niet onthoudt, omdat ze vaak te bizar zijn om de volgende dag nog te weten, dus daarom vergeten we het liever. 

Dromen onthouden
De beste manier om je dromen te onthouden, is om wakker te worden tijdens de REM-slaap, maar dit heb je natuurlijk niet voor het zeggen. De enige manier om je dromen te onthouden is om je dromen zo snel mogelijk op te schrijven als je wakker wordt. 

Betekenis van dromen
In het algemeen zijn je dromen een mengsel van eerdere ervaringen. Je herkent het vast wel: gezichten die je eerder gezien hebt, activiteiten die je gedaan hebt of dingen die je nog te wachten staan. Soms heb je van die dromen die vaker terugkomen. Lees hieronder wat dit kan betekenen. 

dromenvanger– Dat het lijkt alsof je valt
Dit betekent dat je op dat moment even niet alles onder controle hebt over je leven of als je denkt dat je dat niet hebt. Waarschijnlijk heb je het druk op school of op je werk, of heb je angst om te falen. 

– Rennen maar nergens aankomen
Ken je van die dromen dat je maar blijft rennen, maar je lijkt niet vooruit te komen. Dit duidt er meerstal op dat je je angsten niet onder ogen wilt komen. Je hebt weinig vertrouwen in jezelf en daarom ren je er van weg. 

– Plotseling naakt zijn
Je bent bezig met doodnormale dingen als boodschappen doen in de supermarkt en op een gegeven moment kom je erachter dat je poedelnaakt bent en iedereen ziet je. Het zou kunnen betekenen dat je niet meer de mogelijkheid hebt om je te verbergen, of dat je ergens niet goed op voorbereid bent.

Er zijn nog veel meer dromen waarvan je de betekenissen te achterhalen zijn. Wil je meer lezen over de betekenis van dromen? Lees dan dit artikel. 

Beeld: iStock | Bron: droominfo.nl, mens-en-gezondheid.info, slaapinfo.nl, inslaap.nl

Powered by: GirlScene.nl