Waar je over na moet denken als je gaat samenwonen

Je hebt een vriend en jullie kunnen bijna niet meer zonder elkaar. De ene nacht slaap jij bij hem en de dag erna kruipt hij bij jou in bed. Dit is echt het teken dat het hoog tijd wordt dat jullie gaan werken aan jullie eigen droompaleisje. Een nieuwe stap in je leven ligt op de loer en natuurlijk komt er een hoop bij kijken. Waar moet je allemaal op letten en rekening mee houden als je gaat samenwonen met je vriend? Girlscene helpt je een handje. 

Je inkomsten en uitgaven op een rijtje zetten, een leuke woningen zoeken, meubels uitzoeken en nog een hele hoop meer. Er komt van alles bij kijken als je wilt samenwonen met je geliefde. Je hebt maar één ding voor ogen en dat is dat jullie eigen droomhuis. Het kost even tijd, maar dan heb je ook wat.

1. Geldzaken

It’s all about the money. Voordat je besluit om samen te gaan wonen, is het belangrijk om te weten of jullie het financieel wel kunnen veroorloven. Maak een overzicht met het geld dat er binnenkomt en het geld dat uitgegeven wordt in een maand. Zo weet je precies wat je overhoudt en of dat genoeg is om een woning te huren (of te kopen). Als je tot de conclusie komt dat het toch een beetje krap bij kas is, kun je kijken waarop je kunt bezuinigen. Als je denkt dat het toch wel erg lastig gaat worden om alles te kunnen betalen, doe het dan vooral niet en wacht nog even. In financiële problemen komen is het laatste wat je wilt. Wil je tips om geld te besparen? Lees dan dit artikel. 

Als jullie genoeg inkomsten hebben om samen te wonen, kun je een gezamelijke rekening openen voor vaste lasten. Vaste lasten zijn uitgaven die elke maand hetzelfde zijn. Denk aan de huur van je woning en kosten voor internet. Als jullie elke maand de helft van de deze kosten op de rekening storten, is die zorg al geregeld. Handig toch?

2. Inboedel

In een nieuwe woning horen natuurlijk ook nieuwe spulletjes. Erg leuk om alles in een stijl in te richten die je leuk vindt. Denk er wel aan dat je partner het ook mooi moet vinden. Hebben jullie dezelfde smaak? Dan is deze klus zo geklaard. Als jullie niet dezelfde smaak hebben, moeten jullie toch tot een keuze zien te komen. Pak een middenweg of deel het op. Bijvoorbeeld dat je vriend de televisie uitzoekt en jij je richt op andere meubels. Schaf wel dingen aan waar jullie echt achterstaan. Heb je niet zo veel te besteden? Vraag in je kennissenkring of iemand nog wat over heeft. Ga ook eens langs een kringloopwinkel, want misschien tref je daar net het televisiekastje aan waar jij naar op zoek bent. Winkels als Ikea en Leenbakker zijn overigens ook aanraders. Kun je wel wat inspiratie van Ikea gebruiken? Lees dan dit artikel.

3. Huishouden

“Het enige recht van de vrouw is het aanrecht.” Tja, die onzin willen we natuurlijk niet horen. Ook je partner zal zijn handjes uit de mouwen moeten steken om het huishouden op orde te houden. Even een doekje hier en een wasje daar. Verdeel de taken. Ook op het gebied van koken kunnen er afspraken gemaakt worden. Zo blijft het voor iedereen leuk toch?

als je samen gaat wonen met je vriend

4. Doe dingen samen, maar overdrijf niet

Jullie hebben allebei een druk leventje: werken, sporten en afspreken met vrienden. Als je samenwoont is het natuurlijk wel nodig om regelmatig wat quality time samen te hebben. Ga lekker op de bank Netflixen of houdt een spelletjesavond. Dit maakt de band tussen jullie echt beter. Let er wel op dat jullie je niet afsluiten van de buitenwereld. Bezoek ook je vriendinnen om je sociale leven ook op peil te houden. Het draait niet alleen maar om jou en je vriend. 

5. Houd het spannend

Als je heel de dag op elkaar lip zit, is het logisch dat jullie relatie iets minder spannend wordt op het gebied van seks. Maak onverwachts lichamelijk contact met je vriend door hem even een knuffel te geven of een onverwachte kus. Verras elkaar dus. 

6. Accepteer elkaar

Geen mens is hetzelfde, dus jij en je vriend ook niet en dat moet je accepteren. Ga je niet ergeren aan dingen die jij misschien anders zou doen. De een ruimt alles meteen op en de ander laat het nog even staan, maar uiteindelijk komt het wel goed. Accepteer elkaars verschillen en lach erom. 

Beeld: iStock

Powered by: GirlScene.nl