Vrijwillig in een modderbad

Binnenkort is het weer zover, het zomer seizoen komt eraan en naast het eventueel plannen van een vakantie of gewoon in je luie stoel onderuit zakken op je balkonnetje betekent het nog iets anders; de popfestivals komen eraan.

De doorgewinterde festivalganger kent het wel. Je kijkt er al maanden naar uit en verwerkt in tussentijd (want je had al kaartjes besteld nog voordat je het programma van het festival kende) hier en daar een teleurstelling, want de bands die je de hele dag zult gaan aanhoren zijn toch niet echt je favorieten. Maar, het gaat om het festivalgevoel!

Neem nou Pinkpop, toch wel een van de meest bekende festivals in Nederland. Je kunt er voor een tamelijk pittig bedrag een hele dag of meerdere dagen genieten van allerhande bekende- en minder bekende bands. Hier en daar gooit de promotor van het festival nog een onbekend of minder rendabel bandje voor je voeten, want ze moeten er ook af en wie weet vindt iemand ze wel leuk op het festival, om na die dag naar de platenzaak te rennen voor een cd’tje van de desbetreffende act. Lets face it; 70% van de bezoeker van een festival vinden eigenlijk alle muziek wel leuk, zeker na een paar plastic bekers bier of geestverruimende middelen.

Je stapt in de trein of auto (maar de echte hardcore festivalganger gaat met de trein, want dat is pas echt lekker ongemakkelijk en het voegt wat toe) met je tent onder de arm, een volle rugzak snoep, koek, brood en een fles cola en op aanraden van je vrienden heb je maar een lege vuilniszak meegenomen. De vuilniszak is het item bij uitstek voor iedere festivalbezoeker. Je maakt er in een paar minuten een regenjas van, je kunt er op zitten, je spullen erin meeslepen en je kunt er zelfs rotzooi in verzamelen om na het festival het terrein mee op te ruimen (vaak goed voor een paar Euro).

Na de onvermijdelijke pendelbus die volgt na de treinreis kom je eindelijk aan op het festiovalterrein. Vaak moet je eerst door een cordon van dranghekken en betastende bewakers heen maar dan is het eindelijk zover; je bent er. Nu maar hopen dat het droog blijft! In de rij voor muntjes waarmee je later in de rij mag voor een lauwe zak patat en een even zo lauw biertje dat je met een beetje pech uit de handen wordt geduwd door een dronken medebezoeker. Je laarzen raken vastgezogen in de modder op het terrein en als je dan na veel uitstel (want je staat eindelijk vooraan bij je favoriete band!!) besluit toch maar na het toilet te gaan, moet je zo lang wachten voor je het niet al te fris ruikende mobiele toilet mag bezoeken, dat je eigenlijk vijf minuten later alweer opnieuw moet gaan. A raison van 0,50 cent of zelfs een Euro per bezoekje.

Organisatoren van de zomerfestivals schreeuwen het hardst dat het bezoek van hun festival je het echte zomergevoel zal geven want je moet er geweest zijn! Helaas is de programmering van de festivals tegenwoordig vaak niet meer zodanig dat de bands echt spectaculair zijn en omdat toegangsprijzen van festivals vaak veel te hoog liggen, is de lol er voor veel mensen een beetje af. Zoek uit wie van je vrienden het grootste tv scherm heeft en nodig al je vrienden uit, zet de tv aan (het liefst in de achtertuin), trek je beste zomerkleren aan en ga met een volle picknickmand of barbecue lekker buiten zitten kijken naar de beelden van de festivals op tv. Je moet het irritante commentaar van presentatoren