Permanente make-up

Wil je niet zonder make-up de deur uitgaan, maar vind je de zonde van je tijd om elke ochtend voor de spiegel te staan ‘tutten’? Misschien is permanente make-up dan een oplossing voor jou. Bij permanente make-up wordt met een klein naaldje de kleurstof (pigment) in de huid aangebracht, waardoor het een aantal jaren blijft zitten. Leg een accent
Met make-up wordt steeds meer geprobeerd de natuurlijke persoonlijkheid te accentueren. Dat wil zeggen dat alle mooie dingen in iemands uiterlijk benadrukt worden om zo de minder mooie kanten te verdoezelen. Dat is bij permanente make-up ook het geval. De laatste jaren is permanente make-up enorm in opmars. Steeds vaker wordt bij schoonheidsspecialisten gevraagd om permanente make-up. De mooie punten van je gezicht worden versterkt. Zo worden je ogen nog sprekender gemaakt door een permanent lijntje en krijgen je wenkbrauwen meer uitdrukking door wat extra kleur.

Voorlichting
Of het nu gaat om een ‘normale’ of permanente make-up, er moet vooraf altijd eerlijke en goede voorlichting gegeven worden. Laat je niet door de eerste de beste behandelen, want naast vaardigheid staat ook hygiëne bij deze techniek hoog in het vaandel. Loop rustig bij meerdere salons naar binnen en vraag her en der informatie aan. Denk goed na over je wensen en maak op grond hiervan je keuze.

Tekenen
Voordat de specialist de kleurstof gaat inbrengen, tekent zij eerst de gewenste vorm van bijvoorbeeld wenkbrauwen, eyeliner of liplijn op de huid. Natuurlijk kun je de vorm ook zelf aangeven, maar laat je hierbij wel adviseren door de specialist. Zij houdt ook rekening met de trends in make-up en met het verloop van de huid. Als jullie het eens zijn over de vorm en de plaats wordt de plek eerst verdoofd. Dit gebeurt meestal met een vloeistof. Daarna begint men met de behandeling. Na het aanbrengen kan de huid wat opgezwollen zijn en kan de kleur van de verf iets anders overkomen. Dit trekt na een paar uur bij.

Geen tatoeage
Permanente make-up heeft overeenkomsten met tatoeëren, maar er zijn ook een hoop verschillen tussen de twee technieken. Het grootste verschil is de diepte waarmee de naald in de huid gaat. Bij een tatoeage is dat ongeveer 3 millimeter, terwijl de naald bij permanente make-up vaak nog niet eens 1 millimeter de huid in gaat. Soms is de diepte bij permanente make-up zelfs maar 0.3 millimeter. Permanente make-up is, in tegenstelling tot wat de naam suggereert, helemaal niet permanent. De kleur verdwijnt geleidelijk. Vandaar dat er ook altijd na een aantal jaren bijgewerkt moet worden. Bij permanente make-up wordt de inkt in de opperhuid gespoten. De opperhuid slijt en wordt op den duur vervangen door een nieuwe. Hoe lang permanente make-up blijft zitten, is bij iedereen verschillend. De ene persoon heeft er 3 jaar plezier van, terwijl bij een ander de make-up pas na 5 jaar vervaagt. Een andere reden waarom permanente make-up na verloop van tijd verdwijnt, is de hoeveelheid UV-licht die de behandelde plek te verwerken krijgt. Het gezicht wordt constant blootgesteld aan daglicht. Ook zonnebankkuren versnellen het vervagingproces. De structuur van de huid speelt tevens een belangrijke rol bij de houdbaarheid. Een aantal jaren geleden kwam het nog wel eens voor dat de kleuren, eenmaal in de huid aangebracht, veranderden. Ze werden dan rood of paars, omdat de pigmenten niet stabiel bleken te zijn. Tegenwoordig gebeurt dit niet meer, omdat de pigmenten sterk verbeterd zijn.

Prijzen
Permanente make-up is niet goedkoop, maar je spaart natuurlijk wel een heleboel kosten voor make-upartikelen uit. Je wenkbrauwen bijtekenen, een liplijntje plaatsen of een eyeliner boven of onder kost gemiddeld rond de 150 Euro. Als je meerdere dingen tegelijk laat doen, geldt bij de meeste salons een tariefverlaging. Er zijn natuurlijk altijd salons die duurder of goedkoper zijn. Dit kan te maken hebben met het materiaal dat gebruikt wordt of met de ervaring van het personeel. Staar je in ieder geval niet blind op de prijzen, maar laat je leiden door je gevoel en verstand.

Anbos
De Anbos houdt een register bij van permanente make-upspecialisten. Ben je dus op zoek naar een specialist bij jou in de buurt, neem dan contact op met de Anbos: http://www.anbos.nl