Mooi in vijf simpele stappen

Ook voor als je geen geld hebt om elke week een schoonheidsspecialist te bezoeken! Mannen en vrouwen die wij doorgaans echt mooi vinden, vallen op door een aantal belangrijke punten. Deze mensen voelen zich fantastisch van binnen en buiten en dat stralen ze ook uit. Hoe je je van binnen voelt, moet ook matchen met de buitenkant. Vergis je niet, als je in de spiegel kijkt en je ziet iemand die er moe en futloos uitziet dan heeft dat 100% invloed op hoe je je van binnen voelt. Waardoor vallen die zelfverzekerde goed uitziende mensen op? Een van de meest belangrijkste aspecten van ‘er goed uit zien’ is een mooie egale en gezonde huid. Mensen die je tegenkomt die dat hebben, vallen je meteen op. Niet voor niets zitten bekende mensen minimaal twee uur in de make-up, willen ze speciale belichting en worden foto?s bijgewerkt. Dit allemaal om een mooie ‘perfecte’ huid te willen laten zien. Wat doen wij als we onszelf echt willen laten verzorgen en verwennen? In de meeste gevallen gaan we naar een schoonheidsspecialiste. Daar is niets mis mee, maar wie kan er iedere dag een schoonheidsspecialiste betalen? Speciaal daarom heb ik vijf simpele stappen uiteengezet voor een volledige en bijna kosteloze schoonheidsbehandeling. Zelfs als je er maar één van zou uitproberen, zul je al resultaat zien. Dermatologen en schoonheidsspecialisten die ik heb gesproken, adviseren deze stappen of een gedeelte hiervan minimaal één keer per week uit te voeren. (Je kunt eventueel advies vragen aan je eigen dermatoloog wanneer je een hele gevoelige of droge huid hebt, alvorens hiermee te beginnen).

Begin met dit:
Reinig je huid goed en maak het droog voor je begint. Je hebt mensen die veel geld uitgeven aan een speciale dure reinigingsmelk terwijl olie, bijvoorbeeld babyolie of pure amandelolie, ook prima volstaat. Daarna kun je je huid deppen met een tonic zoals rozewater of hamameliswater. Deze oliën en tonics zijn puur natuur zonder chemische troep en verkrijgbaar bij de groothandel en natuurwinkels.

Stap 1: Scrubben
Duur : 5-7 minuten!
Doel: Dode huidcellen verwijderen en doorbloeding van gezicht stimuleren. Zo kan iedere andere behandeling (masker bijv.) tot 200% beter tot zijn recht komen.
Wat heb je nodig: Zakje fijne kristalsuiker, olijfolie (in tegenstelling tot wat je eet, maakt het bij dingen die je op je gezicht gebruikt niet uit hoe duur je olijfolie is en hoef je geen dure of bruine suiker te gebruiken). Als je huid niet heel dun of heel kwetsbaar is, gebruik je het beste een peelingsponsje. Deze zijn uiteraard verkrijgbaar in de duurdere versies in speciaalzaken, of bij Kruidvat voor 1,80 euro. Wat echter het allerbeste is, ook qua zachtheid voor je huid (deze is zachter dan die van Kruidvat maar toch stevig genoeg) is de achterkant of de zachte kant van een normaal schuursponsje. Niet de groene, ruwe kant, want daarmee schuur je en dat is niet de bedoeling!
Gebruiksaanwijzing: Maak van de suiker en olijfolie een smeerbaar papje, niet te vloeibaar. Dit kan je verdelen over je hele gezicht en dit zal er niet afdruipen als je niet teveel olie hebt gebruikt in het mengsel. Je kan dit zachtjes inmasseren met draaiende bewegingen opwaarts. Van het midden van je gezicht naar buiten toe (van neus tot oor). Besteed bij een vette T-zone extra aandacht aan je voorhoofd, neus en kin. Daarna kun je je gezicht met lauw water afspoelen.

Stap 2: Stomen
Duur: 3-5 minuten (!)
Doel: Poriën openen, doorbloeding bevorderen.
Wat heb je nodig: kom met heet water en eventueel kruiden.(Hoeft niet maar mag. Bijvoorbeeld salie en losse groene thee is heel goed). Grote baddoek.
Gebruiksaanwijzing: Zie vorig artikel over ‘thuis stomen’: 3 minuten je gezicht ongeveer 15/20 cm boven de bak houden met de baddoek helemaal over je hoofd en de bak heen zodat het niet te snel afkoelt. Het beste kun je dit aan de eettafel doen omdat dat een stevig ondergrond heeft en je op precies de juiste hoogte zit.

Stap 3: Masker
Duur: 1 minuut voor het inmasseren! 20 minuten voor het laten intrekken.
Doel: Reiniging/ zuivering van de huid. Dringt tot diepere lagen van de huid door.
Nodig: Er zijn een heleboel fruitsoorten en zelfs soorten groenten die je kunt fijnmaken en zo kunt laten zitten op je gezicht. Wat ik echter met klem wil adviseren, vooral aan mensen met een vette huid: gebruik pure klei. Zuivere Natuurklei (Kaolin) wordt in vele culturen gebruikt als reinigingsmasker. Je hele huid vaart er wel bij. Let op dat je natuurklei gebruikt in witte poedervorm en natuurlijk geen boetseerklei of klei uit de tuin.
Gebruiksaanwijzing: Zuivere Natuurklei (Kaolin) meng je met een heel klein beetje lauw water. Bij te warm water of te koud wordt het geen prettig masker. Deze klei is erg goedkoop en te koop bij groothandels of speciaalzaken. Een hele zak met kleipoeder kost 7 euro en daar doe je echt heel lang mee, als je dit twee keer per week doet. Laat het kleimasker (moet een beetje dikke substantie zijn) ongeveer 20 minuten intrekken. Het droogt dan op en wordt hard en wit. Spoel het daarna met lauw water af. Het best kun je het afspoelen onder de douche.

Stap 4: Dag of nachtcrème/ puistjes en onzuiverheden bestrijden
Nu je poriën open zijn en je dode huidcellen verwijderd, wordt de crème die je normaal gesproken gebruikt echt goed opgenomen. Bij puistjes kun je die eerst met een pipetje aanstippen met tea tree oil Vraag de dermatoloog wel of je huid dit aankan!

Stap 5: Massage
Er zijn verschillende technieken waarbij je je huid kan masseren en dat bevordert de bloedcirculatie. Maak zoals bij het scrubben grote draaiende bewegingen. Van je kin naar je wangen en van daaruit naar je voorhoofd. Ook je nek mag je niet vergeten. Voor de oudere huid zou dit lachrimpeltjes kunnen voorkomen. En door te zachtjes te kloppen met je vinger op de huid rond je ogen kan dit ook wallen voorkomen/verminderen. Masseren heeft ook effect als je het maar 5 -10 minuten doet!

Als laatste wil ik aangeven dat hoe en wat je eet zeker terug te zien is aan je huid. Je hoeft niet alles te laten voor een mooie huid, maar laat die vitaminepillen staan en eet gevarieerd en veel meer fruit en groenten. Dit weten we allemaal, maar wanneer hebben we echt gecontroleerd bij onszelf of dit waar is? Probeer het eens uit, en kijk met de dag wat het effect is op je huid. Mensen met een mooi gezonde huid hoeven weinig tot geen make-up en zeker geen foundation of peperdure crèmes te gebruiken. Je huid goed verzorgen, daar heb je jarenlang plezier van.

Bronnen:

Diane Irons (voormalig topmodel) Worlds best kept beauty secrets (1998)
Dr. Robert Glasroth (dermatoloog en dokter)- Beter leven door een stralend uiterlijk (1996)
Gillan McKeith – You are what you eat (2005)