Lippenstiften op rij

Met je mond kun je, net als met je ogen, duidelijke signalen uitzenden. Je kunt iemand met je mond verleiden of afstoten en een slechte bui is herkenbaar aan hangende mondhoeken. Aan de vorm van de lippen worden karaktertrekken toegeschreven, maar ook de kleur lippenstift heeft de eigenschap iets over de vrouw in kwestie te vertellen.

Wat gaat erin?
Lippenstift bestaat uit een aantal basisingrediënten. Oliën, kleurstofpoeders en gesmolten was worden met elkaar vermengd. Er kan een aantal soorten olie gebruikt worden waaronder jojoba- en avocado-olie. Als was wordt meestal lanoline gebruikt. Over het algemeen worden er synthetische kleurstoffen gebruikt. De afzonderlijke hoeveelheden bepalen hoe de lippenstift er uiteindelijk uit komt te zien. Of het een gloss, een poeder of een cr?mige substantie wordt.

Lippenstift
De ‘normale’ lippenstift zoals wij die kennen en het meest gebruiken, bevat veel kleurstof, namelijk zo’n 10% van alle ingredi?nten. Dat is het meeste van alle lipproducten. Dit is ook de reden dat de normale lippenstiften zo goed dekken.
Een lippenstift met meer glimmend en glanzend effect bevat minder kleurstoffen. Het resultaat hiervan is meer glans, maar ook meer transparantie. Een lippenstift met veel parelmoerglans bevat veel glitterdeeltjes en veel vetten als lanoline.
Tegenwoordig zijn er ook longstay of kissproof lippenstiften. Dit lipproduct bevat veel kleurstoffen, maar is minder vet zodat de kleur wel intensief is, maar minder snel vervaagt dan bij normale lippenstiften. De substantie is stugger en droger en blijft daardoor beter zitten.

Lipgloss
Op dit moment is lipgloss een veel gebruikt item. Je kunt lipgloss in een doosje krijgen. Die breng je met je vingers aan. Veel handiger is de lipgloss die je met een applicator, dit is een soort minisponsje, kunt aanbrengen. In lipgloss zit een hoog percentage vetten, meestal de eerder genoemde lanoline. Gloss is gekleurd of kleurloos. Wanneer het gekleurd is, zit er vaak een laag percentage aan kleurstoffen in.

Lippoeder
Er zijn merken die lippoeder in het assortiment hebben, hoewel die niet zo heel populair is. Lippoeder ziet eruit als oogschaduw en wordt met een spons applicator aangebracht. Lippoeders bevatten nauwelijks vetten. Hierdoor houdt het product veel beter dan lippenstiften en lipglosses. Een nadeel van lippoeders is dat ze niet zo’n goede verzorgende werking hebben. Het is daarom aan te raden voo het gebruik van lippoeder een verzorgende balsem op je lippen aan te brengen.

Gelegenheid en stemming
Er zijn vele soorten lipproducten: dekkend, transparant, glanzend en mat. Draag je regelmatig make-up, kies dan rustig voor een normale, goed dekkende lippenstift. Je kan altijd besluiten er wat kleurloze lipgloss over aan te brengen om je lippen toch wat glans te geven. Gebruik je niet zoveel make-up, dan kun je kiezen voor een lipgloss. Dat staat wat natuurlijker dan een lippenstift.
Ga je flink stappen, dan kunnen alle producten gebruikt worden, afhankelijk van je outfit. Ga je sporten of lekker een dagje naar het strand? Kies dan een wat lichter en transparant product als gloss. Zo zie je er wel verzorgd, maar niet té opgemaakt uit.
Kies altijd een product waar je je lekker bij voelt, maar hou daarbij wel rekening met de gelegenheid.