Is een private lease auto iets voor jou? Ik zocht het uit!

Ik ben al een tijdje aan het nadenken over een nieuwe auto. Ik rijd namelijk nog steeds in de Follow Fashion bus die ik jaren geleden kocht toen ik nog een webshop had. Ideaal zo’n bus om alle voorraad in te vervoeren. Daarna gingen we ons huis en de tuin verbouwen en toen kwam de bus ook nog goed van pas. Maar inmiddels ben ik wel toe aan een ‘gewone’ auto. Deze week maakte ik een afspraak bij de SEAT om wat informatie in te winnen over de mogelijkheden voor private en ging ik met Marleen een proefritje maken.

Jurre heeft een lease auto en dat is zo ideaal! Als er iets aan de hand is met de auto kun je hem naar de garage brengen en hoef je niet thuis te gaan zitten nagelbijten, bang voor de rekening.. Maar er is meer! Ik liet me informeren over private lease bij SEAT en zet de voordelen en aandachtspunten voor je op een rijtje:

De voordelen:

 • Je rijdt een gloednieuwe auto zonder dat het een rib uit je lijf kost.
 • Je kunt je droomauto zelf samenstellen.
 • Je betaalt maandelijks een vast all-in bedrag voor de kosten van afschrijving, verzekering met allrisk dekking, motorrijtuigenbelasting, reparatie, onderhoud en banden. Daarnaast betaal je zelf de brandstofkosten.
 • Je betaalt geen bijtelling zoals bij een zakelijke leaseauto. In veel gevallen is dit ongeveer 22% van de nieuwwaarde (voor alle elektrische auto’s is dit 4%).
 • Als je niet meer aan je verplichtingen kunt voldoen omdat je je baan bent kwijtgeraakt, arbeidsongeschikt raakt of gaat scheiden, kun je je contract kosteloos beëindigen. Dit kost bij veel andere aanbieders tot wel 20 euro per maand extra.
 • Ze werken met standaard prijzen. Als je geen schadevrije jaren hebt opgebouwd heeft dit geen invloed op de prijs.
 • De SEAT-dealer regelt alles voor je. Voor onderhoud en schade kun je dus altijd terecht bij de SEAT-dealer bij jou in de buurt.
 • Je hebt standaard recht op vervangend vervoer na 24 uur. Je kunt zelfs nog kiezen voor direct vervangend vervoer.
 • De schadeverzekering inzittenden is altijd inclusief. Hier betaal je bij anderen al snel zo’n  7 euro per maand extra voor.
 • Je weet vooraf precies wat de kosten zijn wanneer je over je kilometerbundel heengaat, de kilometers die je meer rijdt worden jaarlijks met je afgerekend. De kilometers die je minder hebt gereden worden aan jou uitbetaald.
 • Ook bij andere redenen, is het altijd mogelijk om voortijdig je contract te beëindigen, hiervoor hebben ze een transparante regeling. Op basis hiervan wordt de opzegvergoeding vastgesteld.

Aandachtspunten: waar moet ik rekening mee houden?

 • Ik heb natuurlijk net een huis gekocht, maar als je er over denkt om binnenkort een huis te kopen is het goed om te weten dat private leasen effect heeft op je maximale hypotheek. Omdat je een betalingsverplichting aangaat, krijg je een BKR-registratie. Een huis kopen én leasen is dus zeker mogelijk, maar bedenk wel dat het invloed heeft op je maximale hypotheek.
 • Met private lease ben je verzekerd tegen schade. Maar is de schade zelf veroorzaakt of onverhaalbaar, dan worden reparatiekosten in rekening gebracht. Dit wordt het eigen risico genoemd. Gelukkig kun je de hoogte van het eigen risico vooraf zelf bepalen.

Het grote voordeel vind ik dat je weet waar je aan toe bent. Met een koopauto heb je toch altijd de onzekerheid dat er iets kapot kan gaan wat je vervolgens veel geld gaat kosten.

En als ik tussendoor de looptijd wil verhogen?

Een private lease contract ga je aan voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld drie of vier jaar. Mocht je tussendoor toch de periode willen verlengen dan is dat mogelijk. Je kunt eenmalig tussendoor je contractperiode verlengen.

Aantal kilometers per jaar worden verrekend

Als je een contract afsluit geef je aan hoeveel kilometers je verwacht te gaan rijden. Aan het einde van het jaar wordt de balans opgemaakt en worden eventuele extra of minder kilometers verrekend.

Ik heb bij de SEAT-dealer een berekening laten maken voor deze auto. Voor een periode van drie jaar zou ik voor de SEAT Ibiza Style Business Intense zo’n 325 euro* per maand kwijt zijn. Als ik deze auto (nieuw) zou kopen, dan is de prijs 19.500 euro. Als je gaat rekenen dat je deze auto 3 jaar private least dan kost het dus zo’n 12.600 euro. Dat is een stuk minder dan wanneer je de auto nieuw had gekocht en zaken als de verzekering, belasting en periodiek onderhoud zelf had moeten bekostigen! Het verschil is alleen dat je aan het einde van de looptijd de auto weer inlevert. Doorverkopen is dus niet mogelijk.

Wat rijdt deze auto heerlijk! De kleur (blauw) is niet helemaal wat ik zelf zou kiezen maar het gaat even om de rij ervaring. Zelf zou ik eerder gaan voor een witte auto. Het is natuurlijk even wennen, want ik ben mijn bestelbus gewend 😉 Maar dit is echt een fijn bakkie! Letterlijk een verademing, want de airco in mijn bus is kapot en dat is met dit weer niet heel relaxed. Deze SEAT Ibiza is van alle luxe voorzien; airco, navigatie, adaptive cruise control, full link system.. Hier kan ik wel aan wennen!

seat ibiza

SEAT komt oorspronkelijk uit Barcelona. Tijdens de proefrit zijn we even naar Paterswolde gereden, waar Paviljoen van de Dame zit. Met de palmbomen hier waan ik me even in Spanje, heerlijk!

Ik krijg spontaan zin om de auto vol te laden en te vetrekken. Al hoef ik het voor het weer niet te doen.. Wat een heerlijke zomer hebben we dit jaar in Nederland!

seat ibiza

Natuurlijk ben ik benieuwd of private lease voor mij als ondernemer interessant is. Mijn huidige auto staat op de zaak en heeft een grijs kenteken. Maar omdat ik met mijn nieuwe auto ook privé ga rijden kan ik deze niet meer op de zaak zetten. Maar wat ik wel kan doen is deze auto privé leasen en alle zakelijke kilometers ‘schrijven’ voor mijn bedrijf. Op deze manier kan ik de kosten die ik zakelijk maak nog steeds opvoeren.

Ik heb ook gevraagd naar de mogelijkheden voor financial lease maar dat is voor mij minder interessant. Als ik de auto op deze manier zakelijk zou aanschaffen mag ik maar beperkt aantal kilometers privé rijden. En dan moet je dit dus ook allemaal gaan bijhouden. Bij het idee van deze administratie krijg ik al jeuk.. nee dank je! Dan zou ik eerder kiezen voor zakelijk lease.

SEAT private lease is aangesloten bij het Keurmerk Private Lease, hierdoor ben je ervan verzekerd dat je een compleet leasecontract aangaat met eerlijke voorwaarden, zonder addertjes onder het gras. Ook wel zo fijn!

Heb jij ervaring met private lease en is het iets wat je zou overwegen? Klik hier voor meer informatie om te kijken of het iets voor jou zou zijn!

* Prijs onder voorbehoud van eventuele toekomstige prijswijzigingen.

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met SEAT Nederland

Powered by: FollowFashion.nl