Haarverzorging

Als je haar maar goed zit” zeggen ze vaak. Heb je wel eens een bad hairday gehad? Dan weet je dat deze uitspraak maar al te waar is. De basis van mooi haar is een goede verzorging. Daarom krijg je alle tips om je haar in een perfecte conditie te brengen en te houden.

Welk haartype heb je?
Het is belangrijk dat je de verzorging van je haar afstemt op je haartype.
Hier zie je welke verzorging je nodig hebt voor jouw haar:

Droog haar
Heb je droog haar, dan krijgen je haren niet voldoende vet van je hoofdhuid. Dat kan komen door teveel zonlicht, stress, slechte eetgewoontes, kleuren/permanent of erfelijke factoren.
Verzorg je haar met vochtinbrengende shampoos en conditioners. Masseer je haar voor het wassen met amandel- of jojoba-olie. Laat de olie 10 minuten intrekken en was daarna je haar.
Borstel je haar iedere dag: zo stimuleer je de hoofdhuid en kunnen de natuurlijke vetten zich over je haar verspreiden. Voor dagelijkse verzorging kun je olie of een serum gebruiken.

Beschadigd haar
Is je haar gekleurd of gepermanent, dan kan het beschadigd zijn. Gebruik altijd een shampoo en een conditioner die voor beschadigd haar bestemd zijn. Neem verder iedere week een haarmasker: die herstelt je haar. Is je haar gekleurd, zorg dan dat je niet teveel in het zonlicht komt.

Vet haar
Als je talgklieren te veel talg (vet) produceren, heb je vet haar. Stress, slechte eetgewoontes, hormonale stoornissen en agressieve haarproducten, zoals gel en haarlak, kunnen de talgkieren overactief maken. Was je haar met een milde shampoo, waarbij je je hoofdhuid goed reinigt. Gebruik niet te warm water: dat stimuleert je talgklieren,waardoor je haar alleen maar vetter van wordt.

Normaal haar
Het is fijn als je normaal haar hebt, maar vergeet niet dat je ook normaal haar goed moet verzorgen! Was je haar een in de 2 a 3 dagen en breng na het wassen altijd een conditioner aan. Laat je haar regelmatig bijpunten om gespleten punten te voorkomen.

Gecombineerd haar
Is je haar op de hoofdhuid vet en aan de punten droog, dan heb je gecombineerd haar. Masseer een milde shampoo in de wortels en laat de shampoo tijdens het uitspoelen lang je haarpunten “glijden“. Breng vervolgens alleen op je haarpunten een conditioner aan.

Krullend haar
Krullend haar is veel brozer dan steil haar, waardoor het sneller afbreekt. Krullend haar ziet er vaak dof uit. Je kunt dit voorkomen met een leave-in conditioner, een conditioner die je niet uitspoelt. Borstel krullend haar liever niet, maar gebruik een kam met een paar wijd uit elkaar staande pinnen.

Haarproblemen

Haaruitval: Zo’n vijftig tot honderd haren per dag verliezen is niets om je zorgen over te maken. In de herfst schijn je meer haren te verliezen dan in andere jaargetijden. Stress, ziekte en hormonale veranderingen kunnen tot ernstig haaruitval leiden.
Die haaruitval is vrijwel altijd tijdelijk.
Roos: Oorzaken: ongezonde voeding, een trage spijsvertering en hormonale wisselingen. Was je haar regelmatig met een goede anti-roosshampoo. Masseer je hoofdhuid zachtjes met je vingertoppen. Gebruik alleen een conditioner in de haarpunten.
Schilfertjes: Als er kleine schilfertjes op je schouders vallen, heb je last van een schilferige, droge hoofdhuid. Oorzaken: stress, gebrek aan talg en seizoensveranderingen. Dit is eenvoudig te verhelpen met een vochtregulerende shampoo en gebruik daarna een conditioner. Wat ook helpt: borstelen met ronddraaiende bewegingen, zo maak je de huidschilfertjes los.
Gespleten punten: Dit kan komen doordat je je haar hebt verwaarloosd of een agressieve behandeling hebt gegeven, zoals kleuring of permanent.