Droog haar

Je wordt er gek van: je haar doet niet wat jij wilt, raakt voortdurend in de knoop en laat zich moeilijk kammen en borstelen. En alsof dat nog niet genoeg is, krijg je meer en meer gespleten punten. Wat is er aan de hand? Je haar waarschuwt je, het is droog en er moet wat aan gedaan worden. Conditie
De conditie van je haar wordt door je innerlijke gezondheid bepaald. Zit je niet lekker in je vel, dan kan dat zijn uitwerking hebben op je haar. Het wordt dof en in het ergste geval kan het zelfs uitvallen. Droog haar is het gevolg van verschillende factoren zoals slechte voeding, chemische behandelingen, blootstelling aan de zon en het gebruik van warme stylingapparaten. Als je je haar te vaak laat kleuren of permanenten, komt dit de conditie ook niet ten goede. Te vaak een hete f9hn of krultang gebruiken maakt het haar droger. Een droge hoofdhuid, waarbij niet voldoende huidsmeer wordt aangemaakt, kan droog haar tot gevolg hebben. Bij een tekort aan huidsmeer wordt het haar ruw en broos en dus erg kwetsbaar.

Goed wassen
Er zijn speciale shampoos voor droog haar te verkrijgen, maar als het haar op de goede manier gewassen wordt, is een normale milde shampoo ook geschikt. Gebruik niet teveel shampoo en spoel het schuim zorgvuldig uit. Wrijf het haar niet droog, maar dep het droog. Als je het haar droog wrijft kan het breken. Nat haar is gevoeliger, dus wees voorzichtig.

Hoofdmassage
Het slikken van vitamine A-supplementen kan helpen om droge lokken te hydrateren. Overschrijd echter nooit de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Te veel vitamine A kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Voor elke wasbeurt kun je haar en hoofdhuid inmasseren met amandel- of jojoba-olie. Laat de olie 10 minuten intrekken. Was het haar daarna met een milde shampoo of eventueel met een speciale shampoo voor droog haar. Borstel je haar regelmatig en masseer de hoofdhuid om deze te stimuleren de natuurlijke vetten aan te maken. Gebruik nooit een stalen kam of borstel. Die beschadigt je haar. Kies liever voor producten met kunststof tanden of borstels met echt haar.

Haarmaskers
Je haar regelmatig een flinke oppepper geven kan ook geen kwaad. Een vochtregulerend masker doet wonderen, het maakt je haar zachter en beter handelbaar en het verzorgt en voedt je haar, zodat het minder droog aanvoelt. Haarmaskers hebben veel meer en betere verzorgende eigenschappen dan gewone crèmespoelingen. Tegenwoordig zijn er ook veel merken die leave-in conditioners in hun lijn hebben. Dit zijn conditioners die je na het wassen op handdoekdroog haar aanbrengt en niet meer uitspoelt. Deze producten verzorgen het droge haar. De intensieve behandelingen, zoals proteinemaskers, hebben een herstellend effect. Ze maken het droge haar sterker en elastischer. Een haarmasker heeft het meeste effect als je je haar na het aanbrengen in folie wikkelt en het product 10-15 minuten laat intrekken. De natuurlijke warmte die je lichaam uitstraalt, versterkt de werking van de bestanddelen. Was het masker uit met lauwwarm water en een milde shampoo.

Van droog naar gezond haar
Probeer chemische behandelingen en warme stylingapparaten te vermijden. Zorg goed voor je haar en behandel het met de juiste producten. Ga naar de kapper voor een goed advies als je niet zeker weet wat voor type haar je hebt. Uiteindelijk zal je haar weer glanzen van gezondheid.