Door deze 12 tips kom jij erachter wat jij later wil worden

Wat wil je worden als je later groot bent? Dat zijn vragen die je werden gesteld toen je nog op de basisschool zat. Maar eigenlijk is dit helemaal niet zo’n gekke vraag om over na te denken. Wat wíl je eigenlijk worden? Waar ben je goed in? Hoe kom je erachter wat voor baan je wil later? Naarmate je ouder wordt moet je steeds meer belangrijke keuzes maken. Zelfs je vakkenpakket is een keuze die bepalend is voor welke opleiding je wil volgen… Wij hebben tips om erachter te komen wat voor baan/opleiding er bij je past. 

1. Doe research
Zoek uit wat je kan worden met welke opleiding. Past je opleiding in je plaatje? Voegt het iets toe aan je einddoel? Ga veel naar open dagen en praat met andere studenten.

2. Ontdek je eigen talent
Zoek uit wat jij graag zou willen doen. Waar ligt jouw talent? Wat wil je bereiken? Wat interesseert jou? Ga na wat je eigen talenten zijn en doe een studiekeuzetest. Een opleiding kiezen is lastig, maar het is onderdeel van je toekomst, dus kies bewust. Waar zie jij jezelf over 10 jaar op werkgebied en privé? Wat vind je belangrijk?

3. Kijk (kritisch) naar het werk van familie
Is je moeder kapper en heeft je vader een schoenenwinkel? Vind je dit helemaal niks? Onthoud goed: je hoeft niet hetzelfde pad te volgen als je ouders. Je bent een individu die eigen keuzes maakt in het leven. Wil je eigenlijk helemaal geen kinderen? Of juist op je achttiende al op kamers? Denk goed na over je eigen toekomst en wat jij wil en eruit wil halen.

4. Blijf bij jezelf
Kies geen opleiding gebaseerd op wat je vrienden gaan doen. En is de opleiding die je graag wil doen aan de andere kant van het land? Dit is eng, maar voor je eigen ontwikkeling en toekomst is het belangrijk om toch misschien te gaan. Als je denkt dat deze opleiding helemaal bij je past moet je dat gewoon doen, kies voor jezelf.

5. Hak de knoop door
Uiteindelijk moet je een keuze maken. Maar geen stress, want je kant altijd nog kiezen om te switchen van opleiding, of later in je leven te switchen van carrière. En omdat er zoveel opleidingen zijn en je eigenlijk nog niet weet wat je over 10 jaar wil doen, is het goed om te kijken naar een brede opleiding waar je nog alle kanten mee op kan.

6. Kies iets wat je kan
Het is goed om te kijken naar je talenten en kwaliteiten. Ben jij nou een echte zakenvrouw of ben je een ster in het schrijven van verhalen? Kijk naar je kwaliteiten en focus je hier op. Als je een opleiding kiest waar je goed in bent, vind je het vaak ook veel leuker om te doen.

7. Jaag je droom na
Iedereen leeft zijn eigen leven. Het is belangrijk om goed bij jezelf na te denken wat jij wil in de toekomst en daarvoor te gaan. Wil je veel reizen? Gewoon doen! Niemand houdt je tegen om een tussenjaar te nemen en jezelf te ontdekken. Iedereen heeft dromen en het is goed om daarin te investeren.

8. Vraag je ouders om hulp
Niemand kent jou beter dan je eigen ouders. Vraag aan hen waar zij jou over tien jaar zien en schrijf dit op. Misschien kan je hier iets mee. Praat veel met ze over wat jij leuk vindt en wat jij belangrijk vindt in het leven. Misschien hebben je ouders wel goede argumenten om een bepaalde opleiding te doen, dit geeft je nieuwe perspectieven.

9. Probeer veel dingen uit
Je bent jong en veel bedrijven zullen je aannemen door je leeftijd en enthousiasme. Dus zorg ervoor dat je dit gebruikt door zoveel mogelijk verschillende bijbaantjes te proberen. Kijk bijvoorbeeld eens naar een baan in de supermarkt, horeca of sales. Misschien kom je er wel achter dat één van deze beroepen echt iets voor jou is en dat je hier in de toekomst wat mee wil doen, of juist niet.

10. Loop stage
Op de middelbare school moet je een maatschappelijke stage doen. Gebruik deze stage om te kijken wat je belangrijk vindt en leuk lijkt om zelf in de toekomst te doen. Bijvoorbeeld bij een sportschool of een basisschool. Ook op je opleiding loop je waarschijnlijk veel stage. Benut deze tijd goed om erachter te komen wat voor type bedrijf jou aantrekt.

11. Carrièreswitch
De mens leeft langer dan ooit en werkt daarom dus ook langer dan ooit. Namelijk tot je 67e levensjaar. Het is daarom ook helemaal niet erg om pas op latere leeftijd erachter te komen dat je eigenlijk iets anders wil gaan doen. Tijd genoeg! Dus bedenk goed, de keuze die je nu maakt zal niet bepalend zijn voor de rest van je werkcarrière.

12. Wat wil je bereiken? 
Denk goed na over je doelen in het leven. Vind jij geld belangrijk? Of het milieu? Of een leuke werksfeer? Door veel verschillend werk uit te proberen kom je erachter wat je belangrijk vindt in een bedrijf en in je leven. Waar zie jij jezelf over 5 jaar en over 10 jaar? Schrijf dit op en voeg regelmatig dingen toe. Houd je doelen up to date en vergeet niet wat je doel is (bijvoorbeeld dokter of piloot worden).  

Fashion nieuws 

Beeld: iStock

Powered by: GirlScene.nl