DIY: zonnebrandcrème en aftersun maken

Dingen zelf maken is niet alleen leuk om te doen,  het is vaak ook een stuk goedkoper en gezonder. Tja, en als wij Hollanders ergens blij van worden… Maar laat ik voor mezelf spreken: I love it! Genoeg ‘gekletst’, tijd om de handen uit de mouwen te steken: DIY zonnebrandcrème en aftersun maken. Doe je mee?

Summer vibes

Het lijkt wel of (bijna) heel Nederland in de zomer ‘besmet’ is met positieve summer vibes:

op straat groet iedereen elkaar vriendelijk, voordringers bij de kassa wekken een stuk minder irritaties op en burenruzies worden bijgelegd en maken plaats voor een gezellige barbecue.

De zomer is 100% mijn favoriete seizoen van het jaar: ik bruis van de energie en als ik alleen al naar mijn zomerse outfits met bloemen en printjes kijk word ik blij. En niet te vergeten de zon! M’n moeder herinnert me er elke zomer weer aan: ‘Lianne, je bent echt een zonnekind!’

Bescherm je huid tegen de zon

Zonnestralen voelen niet alleen lekker warm op je huid, ze leveren je ook een gezonde portie vitamine D (goed voor je humeur) op. Toch is er wel een maar:

teveel zon is schadelijk voor je huid en daarom is een goede bescherming heel belangrijk.

DIY: zonnebrandcrème en aftersun maken

Nu zijn er de wereld aan verschillende soorten en merken zonnebrandcrèmes en aftersuns te koop, maar hoe leuk is het om het zelf te maken? Je hebt er niet allerlei ‘moeilijke’ producten voor nodig en het is in no time klaar. DIY is leuk, maar hoe sneller je smeersel klaar is, des te langer je van de zon kunt genieten.

Zonnebrandcrème maken

Er zijn verschillende manieren waarop je zonnebrandcrème kunt maken. De meest simpele is door een olie te gebruiken, deze bevat van nature namelijk een SPF (Sun Protection Factor). Kijk maar:

Beschermingsfactor (SPF) per olie:

 • Olijfolie: SPF 2-8
 • Kokosolie: SPF 2-8 (mijn favoriet)
 • Jojoba olie: SPF 4
 • Amandelolie: SPF 5
 • Shea butter: SPF 3-6
 • Avocado olie: SPF 4-15
 • Amandelolie: SFP 5
 • Macadamia olie: SPF 6
 • Tarwekiem olie: SPF 20
 • Wortelzaadolie: SPF 38-40

zonnebrandcreme en aftersun maken kokosolie
Net als bij ‘standaard’ zonnebrand beschermt een olie met een een hogere SPF je langer tegen de zon. Dus kies de olie die het beste bij jouw huid past en smeren maar.

Vind je bovenstaande iets te ‘simpel’? Meng dan olijfolie, citroensap en bier; ik heb het zelf (nog niet) geprobeerd maar je schijnt er ontzettend bruin van te worden.

Aftersun maken

Ben je na een heerlijke stranddag (en na al dat smeren) toch verbrand? Een simpele manier om je huid te ‘koelen’ is door een pak yoghurt uit de koelkast te pakken en smeren maar. Ook schijfjes komkommer en een smeersel van een fijngeprakte avocado werken verkoelend op je huid. Calendula zalf werkt trouwens ook prima.
zonnebrandcreme en aftersun maken komkommerTot slot heb ik nog een DIY aftersun recept voor je:

Wat heb je nodig:

 • 100 ml avocado olie
 • 300 ml aloë vera sap (liefst zo puur mogelijk)
 • 1 el shea butter
 • en verder: pan, kommetje, garde (of lepel) en een potje

Wat moet je doen:

 1. Verwarm de shea butter in een kommetje boven een pan met heet water.
 2. Roer met een garde de gesmolten shea butter met de aloë vera sap en de avocado olie goed door elkaar.
 3. Giet de aftersun in een potje en that’s it!

Je ziet het; met een paar producten kun je heel simpel je huid beschermen, verkoelen en verzorgen. Nu we toch in een summer vibe zitten, weet jij alle antwoorden op deze 8 veelgestelde vragen over zonnebrand?

Zonnebrandcrème en aftersun maken of kopen?

En, lijkt het je wat of koop je liever je sun essentials in de winkel? Zo heeft ieder z’n voorkeur en dat is helemaal prima! Als jij DIY-tips voor een zonnebrandcrème of aftersun hebt, dan hoor ik dat natuurlijk graag.

Zin in meer DIY? Voor nog geen 5 euro kun je zelf een dromenvanger maken!

 

 

Powered by: FollowFashion.nl