De reden waarom je jouw huid móét scrubben (en dus ook sneller bruin wordt!)

Je kunt meiden in twee groepen verdelen: de één is trouw aan haar scrub en gebruikt het iedere week, terwijl de andere groep nooit een pot in de douche heeft staan. Vandaag lees je in dit artikel waarom je wél moet (beginnen met) scrubben, welke scrubs absolute aanraders zijn, hoe je je eigen scrub maakt en wat je eigenlijk moet weten voordat je een pot opent en op je lichaam aanbrengt. Kortom: alles over scrubs!

Er valt veel over scrubs te vertellen, maar om je in zo’n korte mogelijke tijd zoveel mogelijk over dit beautyproduct te leren verdelen we het vandaag in een paar categorieën. Zo weet je straks niet alleen het veschil tussen een zout- en suikerscrub, maar ook hoe je ‘m zelf maakt! 

Waarom scrubben

Misschien begrijp je niet helemaal waarom scrubben eigenlijk nodig is. Maar geloof ons: als je eenmaal eraan begint en voelt hoe zacht je huid is ná het scrubben, dan wil je niets anders meer! Scrubben is een eenvoudige manier om dode huidcellen (en fake tan vlekken) te verwijderen. Met ronddraaiende bewegingen haal je de scrub over je huid heen. Als je onder de douche de korrels van je lichaam spoelt merk je meteen dat je huid een stuk zachter is en dat het na het afdrogen ook meer glanst. Doei, doffe huid! Tip: voor een extra goede scrubbeurt gebruik je een speciale douchespons. Maar let op, scrub niet door totdat je huid rood is.

Zoutscrub of suikerscrub

Scrubs zijn over het algemeen op basis van zout of suiker. Als je in de drogisterij staat is het begrijpelijk als je niet weet welke pot of tube je moet kopen, want de keuze is reuze en zo gevarieerd. Maar eigenlijk is het helemaal niet ingewikkeld: het grote verschil ligt volgens SheKnows tussen de grootte van de ‘korrel’. Suiker is kleiner dan zout, wat betekent dat suiker minder ‘schuurt’. Als je van een grove scrub houdt is zout dan weer een goede optie. Zeker als je huid niet gevoelig is! Wie wel snel een gevoelige en geïrriteerde huid heeft kan daarom beter een suikerscrub kopen of maken, omdat de kans op irritatie dan een stuk kleiner is. Voor droge plekken zoals je knieën, ellebogen en voeten is zo’n zoutscrub wel ideaal. Het pakt de droge huid beter aan dan suiker en bovendien spoelt het in het water minder snel weg. Wist je al dat zout bacteriën kan doden? Perfect voor deze lichaamsdelen dus.

Welke scrubs zijn er

Als je denkt dat er maar één soort scrub is, dan heb je het mis. Voor ieder lichaamsdeel is er namelijk wel een speciale variant! Wat dacht je bijvoorbeeld van een voetenscrub om het eelt van je voeten te krijgen? Of een aparte scrub voor je gezicht? Oh, en wist je al dat er zelfs een scrub voor je handen is? Iedere scrub heeft een ander doel en werkt goed op het lichaamsdeel waarvoor het gemaakt is. Natuurlijk kun je praktisch iedere scrub overal voor gebruiken, maar als je iets effectievers zoekt is dit een optie. Oh, en gebruik voor je gezicht alleen een gezichtsscrub.

Eigen scrub maken

Als je niet zo creabea bent of geen zin hebt in een DIY project koop je jouw scrub gewoon bij de drogist. Niets mis mee! Maar als je het wél leuk vindt is het heel makkelijk om zelf een scrub te maken. Helemaal als je het met je zus/moeder/vriendin/nichtje doet. Zorg dat je een droge en schone pot hebt voor je scrub en let’s start.

Wat heb je nodig voor een suikerscrub?
– 200 gram suiker
– 5 eetlepels kokosolie of olijfolie
– sap van een citroen
– eventueel een paar druppels etherische olie

Wat heb je nodig voor een zoutscrub?
– 200 gram zeezout, epsom zout of himalaya zout
– 5 eetlepels kokosolie of olijfolie
– eventueel een paar druppels etherische olie

Scrub kopen

Koop je liever een scrub? Op de Girlscene redactie hebben we inmiddels de nodige potten versleten, dus we kunnen je precies vertellen wat fijn is.

rituals scrub
1. Rituals lichaamsscrub €19,50

douglas scrub
2. Douglas lichaamsscrub €9,99

voetscrub
3. HEMA voetscrub €3

scrubgel gezicht
4. Dr. van der Hoog gezichtsscrub €8,79

lush lip scrub
5. LUSH lipscrub €8,95

lipscrub
7. Douglas lipscrub €9,99

Beeld: iStock

Powered by: GirlScene.nl