De nachtmerrie van elke vrouw: Cellulite!

Als vrouwen ergens een hekel aan hebben, is het wel cellulite, in de volksmond ook wel sinaasappelhuid genoemd. Cellulite is zeker geen verschijnsel waar alleen dikkere vrouwen door belaagd worden en ook geen ‘welvaartsverschijnsel’ bij uitstek. Jong, oud, dik of dun: iedere vrouw kan in zekere mate last hebben van een sinaasappelhuid. Cellulite ontstaat als de vetcellen in de onderste huidlaag veel vet opslaan en met elkaar gaan verkleven. Gevolg: de bloedcirculatie verslechtert, de aanvoer van voedingsstoffen wordt bemoeilijkt, de afvoer van afvalstoffen neemt af en ontsiert de huid. Cellulite komt vaak voor in de huid van de bovenbenen en billen, maar ook bijvoorbeeld in de bovenarmen en heupen.

Tegenwoordig hebben meer vrouwen last van cellulite dan vroeger. Dit komt vooral door het gebruik van de anticonceptiepil. Deze heeft een sterke invloed op de hormoonhuishouding. Bovendien eten we -zeker bij grote tijd -en werkdruk- te veel en vaak kant-en-klare producten met relatief veel vet en suiker. Om maar te zwijgen over lichaamsbeweging. Met een overvolle agenda komen we daar al helemaal niet meer aan toe.
Cellulite niet verwarren met cellulitis. Cellulitis met de uitgang ‘itis’ uit het Latijn duidt immers op een ontsteking en wel ontsteking van de cel. Maar bij cellulite is geen sprake van ontstekingsverschijnselen.

Behandeling
Cellulite ontstaat niet van de een op andere dag. Het bestrijden ervan neemt ook veel tijd en geduld. Alleen de lichte vorm van cellulite, waarbij het weefsel nog stevig is en de cellulite alleen zichtbaar als je in de huid knijpt, te behandelen is. Is de stofwisseling in de huid echt verstoord, dan vergt cellulite een specialistische behandeling door een schoonheidsspecialiste, masseur en/of fysiotherapeut. En ook dan alleen in combinatie met een gezond(er) eet- en leefpatroon. Eet niet te veel suiker, koffie- en cafeïnehoudende thee, kant-en-klaar producten, zoute producten als pinda’s en chips. Er wordt aangeraden een gezonde en afgewisselde voeding met magere vis, kip en vlees, zuivel en fruit, groente en granen. Vezels zorgen voor een goede spijsvertering; als die op orde is, dan worden afvalstoffen snel afgevoerd en krijgt cellulite minder kans. Veel water drinken, minimaal 1,5 liter per dag. Zo voorkom je dat het lichaam vocht vasthoudt en zorg je voor een optimale stofwisseling. Roken wordt afgeraden. Aan beweging ontkom je helaas niet. Regelmatige lichaamsbeweging is een manier om beginnende cellulite te stoppen en kan er ook voor zorgen dat de cellulite niet verergerd. Verder is lichaamsbeweging goed voor de bloedsomloop en vetverbranding. Draag niet te veel en te vaak al te strakke en knellende kleding; ook die belemmeren een goede bloedcirculatie!

Hulp bij de behandeling
Een van de beste manieren om je cellulite te bestrijden, is je huid borstelen. Borstel je droge huid met een harde, natuurlijke borstel in de richting van je hart. Dit is goed voor de bloedcirculatie. Door het borstelen komen bovendien de gifstoffen vrij en die kunnen dan door het bloed worden afgevoerd. In plaats van een borstel kun je ook een sisal handschoen kopen, verkrijgbaar bij onder andere de HEMA en The Body Shop. Er zijn verschillende producten op de markt gebracht die zouden helpen cellulite te bestrijden, van massage apparaten tot pillen.

Anti-cellulitecremes
Over de welbekende cremes bestaan een aantal tegenstrijdige berichten over. De één meent dat het in combinatie met de juiste voedingspatroon en lichaamsbeweging de cremes wel degelijk helpen. Volgens een Brits tijdschrift zijn crèmes tegen cellulite een geldverspilling. Volgens het tijdschrift is het erg simpel gezegd dat een crème het proces zou kunnen stoppen of zelf kunnen terugdraaien. Er is geen kruidenzalfje die het probleem kan oplossen.

Liposuctie
Liposuctie zou een manier zijn om van het probleem af te komen. Maar dat is wel een grote stap om te nemen. De liposuctie gaat als volgt: de vetcellen worden eruit gezogen samen met het weefsel eromheen. Deze cellen worden niet vervangen en zo blijft het behandeld gebied glad. Echter het lichaam moet nu het vet ergens anders opslaan en zal dan andere delen van het lichaam aanspreken zoals de schouders. Mooie schouders krijg je er dus niet van.
Het blijft echter een lucratieve handel voor de cosmetische klinieken en zij zullen altijd overtuigen dat zo een behandeling werkt, echter met het oog op hun eigen portemonnee.

Mannen en cellulite
Mannen hebben in de regel weinig kans om cellulite te ontwikkelen. Dit omdat zij niet hormonaal ‘gestuurd’ worden door oestrogene hormonen en omdat hun vetdepots een andere structuur hebben. Maar mannen hebben wel van nature aanleg voor een buikje. Dit heeft te maken met de mannelijke hormonen die de activiteit van het voedingshormoon insuline stimuleren. Die insulineproductie wordt nog eens verhoogd door het gebruik van vetten, suiker en alcohol. Het teveel aan suiker wordt opgeslagen in de lever en wacht totdat het wordt gebruikt. Het teveel aan vet wordt daardoor verplaatst naar speciale cellen die bedoeld zijn om het vetgehalte te reguleren. Hoe groter het teveel aan vet is, des te meer zetten deze speciale cellen uit, die zich in de onderbuik bevinden. Vandaar het ´bierbuikje´ bij mannen. Het lijkt misschien wel oneerlijk omdat mannen (over het algemeen) geen last hebben van cellilite, maar dat wilt niet zeggen dat ze niets hoeven te doen. Ook zij moeten wat doen om ‘strak in het pak’ te blijven!