Berlinerbollen (Boules de Berlin)

Ingrediënten:

  • 600 gram bloem
  • 6 eieren
  • 50 gram gist
  • 1 dl. lauwe melk
  • zout
  • jam/marmelade

Bereiding:
Maak van de ingrediënten met uitzondering van de jam of marmelade een eenvoudig gistdeeg. Laat dit op een lauwwarme plaats 1 uur rijzen. Rol het daarna uit tot ongeveer 1 cm dikte. Steek met een gladde steker van 7 cm een even aantal rondjes uit het deeg. Leg de helft van het aantal rondjes op de keukenbank of tafel en bestrijk de randen met eiwit. Maak met de duim in het midden een kuiltje en geef hier een lepel abrikozenjam of marmelade in. Leg op ieder plak een deksel en druk de randen goed aan. Laat de ‘bollen’ bedekt met een enigszins vochtige doek wederom een half uur rijzen. Verhit frituurvet of (beter nog) slaolie tot 180 graden Celsius. Bak de bollen in 5 minuten aan ieder zijde gaar. Als het deeg goed gerezen is draaien de bollen zich vanzelf om. Neem de bollen uit het vet en laat ze op keuken papier uitlekken. Als ze bijna zijn bekoeld door fijne suiker halen of met poedersuiker bestrooien.