6 tips om zo vredig mogelijk samen te wonen met huisgenoten

Op kamers wonen is super leuk. Het is de eerste echte stap naar zelfstandigheid en ineens moet je alles zelf doen. Waarschijnlijk woon je samen met andere studenten. En hoe vervelend is het als je huisgenoot om twee uur ‘s haar nest uit komt en jouw net schoongemaakte keuken verwoest? Hier zijn wat tips om het samen leven zo soepel mogelijk te laten verlopen.

1. Stel een schoonmaakschema in
Het is belangrijk om een duidelijk schema te maken van wie wat wanneer doet. Wie maakt de wc schoon? Wie doet de keuken? Maak hier duidelijke afspraken over waardoor je, als iemand het een dag niet heeft gedaan, je diegene hier op een rustige toon op kan aanspreken. Houd het schema wel realistisch en blijf communiceren met je huisgenoten. Als jij een keer op woensdag door omstandigheden niet kan schoonmaken, moet je dit duidelijk aangeven, met een nieuwe dag dat je het wel kan schoonmaken. Zo ontstaat er geen verwarring.

2. Leer elkaar goed kennen
Jij en je huisgenoten hoeven geen bff’s te zijn om vredig samen te kunnen wonen. Zorg ervoor dat je elkaars routines kent. Dus als je huisgenoot doordeweeks altijd om halfacht wil douchen om op tijd op school/werk te zijn, respecteer dat dan. Jullie kunnen dan ook beter om elkaar heen plannen met de schema’s. Leg ze naast elkaar en kom samen tot een besluit. Als je elkaars gewoontes beter kent, dan zal je je ook minder snel aan de ander ergeren.

3. Afspraken maken
Oké, afspraken maken met een stel studenten is natuurlijk een verloren zaak. Maar het is slim om wel tot een paar beslissingen te komen. Heb je echt een hele slonzige huisgenoot die ook nog eens muziek hard aan heeft tot een uur of drie ‘s nachts?  Ga dan niet met een baksteen tegen haar deur rammen en schreeuwen voor het leven, want je weet zelf ook wel dat dat echt geen zin heeft. Probeer een keer als jullie samen zijn op een rustig moment zonder ruzie uit te leggen wat je dwars zit. Blijf wel bij wat JIJ vervelend vindt, zodat het geen aanvallend gesprek wordt.

4. Ruim sowieso je eigen zooi op
Het is best lastig om anderen op de vingers te tikken als je de keuken zelf ook achterlaat alsof er bom is ontploft en er in de douche allemaal lege shampooflesjes van jou liggen. Tuurlijk is het moeilijk in het begin om alles goed te regelen en schoon te houden, al helemaal omdat je gewend was dat je moeder en vader thuis je rommel opruimde. Nu je dat zelf moet doen is dat een hele verandering. Het is slim als je voor jezelf ook een schoonmaakmiddag inplant eens per week!

5. Delen
Waarschijnlijk leer je in de eerste week al dat je melk en wijn niet door jou zijn opgedronken. Dit is herkenbaar en niet te vermijden als je niets aangeeft. Vind je het nou heel erg dat je huisgenoten eten je pakken omdat dat van jou allemaal tien keer zo duur is doordat het biologisch en veganistisch is? Spreek dan af dat iedereen een eigen plankje in de koelkast heeft. Als dat ook niet genoeg is kan ook met post-it’s werken natuurlijk. Maar nogmaals, als je eten toch door je huisgenoot wordt opgegeten heeft het geen zin om te schreeuwen of al haar eten op te eten, dat wordt namelijk oorlog. Maak het bespreekbaar!

6. Samenwonen met vrienden?
Zorg er dan voor dat je elkaar zoveel mogelijk eigen ruimte geeft. Jouw vrienden hoeven zich niet 24/7 tegenover jou te verantwoorden, maar laat elkaar wel weten of je mee eet en als je een weekend naar je mams gaat. Ook als je mensen uitnodigt om te chillen of je wil een dik huisfeest geven, overleg dat eerst even met je huigenoten. Anders anders gaat het van friends naar frenemies.

Fashion nieuws 

Bron: studenten.net, EF.nl | Beeld: Pixabay

Powered by: GirlScene.nl