6 jaar ondernemer! Mijn tips + WIN

Ik herinner het me nog als de dag van gister. Ik zat op de bank en bedacht het concept Follow Fashion. Urenlang lag ik in bed te brainstormen over hoe ik deze website precies zou gaan inrichten. Inmiddels is dit alweer 6 jaar geleden en ben ik alweer zo lang zelfstandig ondernemer. Na een jaar bloggen besloot ik de website uit te breiden met een eigen webshop. En alsof dat niet genoeg was besloot ik een nieuw platform erbij te lanceren: Followfitgirls. Tijd om een aantal van mijn ondernemerstips met jullie te delen!

Ik ben twee jaar geleden gestopt met mijn webshop (meer hierover lees je hier) en heb toen heel bewust gekozen om erbij te gaan freelancen. Het leek me goed om weer eens bij een bedrijf aan de slag te gaan om mijn opgedane kennis in te zetten en eens te kijken hoe het is om voor een opdrachtgever te werken. In deze blogpost deel ik mijn ondernemerslessen en tips voor zzp’ers.

1. Doelen stellen

Als je niet precies weet waar je heen wilt is het ook lastig om succesvol te worden. Durf te kiezen en ergens voor te gaan! Schrijf je doelstellingen op en kijk hier regelmatig naar om te kijken of je op de goede koers zit. Zelf heb ik het probleem dat ik zoveel dingen leuk vind waardoor ik niet altijd goed de focus kon houden. Zo heb ik de afgelopen twee jaar als freelance Brand manager gewerkt en daarnaast mijn twee blogs bijgehouden.

Ik had ook als doelstelling opgeschreven: freelance werken voor een leuk fashion bedrijf. Dat is gelukt!  Ik heb ontzettend veel geleerd als freelancer en heb veel mooie campagnes mogen opzetten maar nu is het tijd om verder te gaan met mijn eigen bedrijf. Binnenkort ga ik eens even een hele dag zitten om mijn nieuwe doelstellingen te formuleren. Als ik ergens voor ga, dan ga ik er ook 100% voor. En ik geloof echt in de wet van de aantrekkingskracht. Als je iets graag genoeg wilt en ervoor gaat, dan zal het lukken. Daarvoor is het wel van belang dat je weet wat je wilt én dat je positief blijft denken.  Dat brengt mij direct bij het volgende punt..

2. Positiviteit

Zoals ik hiervoor al schreef is positiviteit voor mij heel belangrijk. Positief denken helpt enorm bij het bereiken van je doelen. Momenteel lees ik het boek ‘The Secret‘ en hierin gaat het ook over de wet van de aantrekkingskracht. Als je positief denkt dan zul je ook positieve dingen aantrekken. Ditzelfde geldt ook voor negativiteit. Je kent het wel.. Zo’n dag waarop direct ‘s ochtends al iets mis gaat. Vervolgens raak je geïrriteerd en de rest van de dag blijven er dingen op je pad komen die mis gaan of waar je ontevreden over bent. Dikke kans dat je het zelf hebt aangetrokken. Uitspraken als ‘vandaag gaat alles mis’ worden werkelijkheid omdat je het zelf denkt.

Als je een succes van je business wilt maken is positiviteit dus key! Word wakker en bedenk hoe je van de dag een succes gaat maken en hoe je weer een stap dichter bij je doelen kunt komen. Vertrouw op je eigen kwaliteiten en go for it!

“Positief denken helpt je om je doelen te bereiken!”

3. Investeer

Als je succesvol wilt worden zul je moeten investeren. En dan heb ik het niet alleen over geld maar ook over tijd. Toen ik begon met Follow Fashion werkte ik nog fulltime bij een reclamebureau. Een jaar lang heb ik bijna al mijn vrije uurtjes achter de pc doorgebracht. Voordat ik naar kantoor ging zat ik te bloggen, in de pauze ging ik verder en ook vaak ‘s avonds en in het weekend was ik ermee bezig. Niet de leukste en meest sociale periode in mijn leven maar ik had als doel: ooit mijn baan kunnen opzeggen en van mijn blog te kunnen leven. Dat is dus gelukt!

Ik heb ook vier jaar lang een eigen webshop gehad. Om hiermee te starten had ik wel een investeringsbudget nodig. Ik moest natuurlijk voorraad inkopen en apparatuur om foto’s te maken. Ook nam ik personeel in dienst want ik kon het op een gegeven moment niet meer alleen met een stagiaire. Mijn vader heeft mij destijds 10.000 euro geleend en ik ben hem hier nog steeds erg dankbaar voor. Met deze financiële hulp kon ik mijn bedrijf naar een volgend niveau tillen en inmiddels is dat geld allang weer terugverdiend en heb ik hem weer terugbetaald.

Nu kan ik me voorstellen dat niet iedereen zomaar bij een familielid geld kan lenen. Je zou eens kunnen kijken bij B2businesslening. Hier kun je terecht voor zakelijke leningen van 2.000 tot 50.000 euro. Dit bedrijf richt zich op ondernemers die minimaal twee jaar bezig zijn en net even dat extra financiële zetje nodig hebben om verder te kunnen om je dromen te realiseren. Voordat je gaat lenen is het natuurlijk wel slim om voor jezelf een plan te maken waar je dit werkkapitaal voor gaat inzetten en binnen welke termijn je dit hebt terugverdient.

4. Bouw een netwerk op

Als je onderneemt is het heel verstandig om te werken aan je netwerk. Niet alleen omdat het heel leuk en leerzaam is om met andere ondernemers te sparren, wie weet kun je ook nog wat voor elkaar betekenen. Wanneer mensen je kennen zul je sneller de gunfactor hebben en hierdoor kun je bijvoorbeeld meer opdrachten binnen halen. Laat je gezicht zien op events, ga naar lezingen, ondernemersborrels en masterclasses. Het levert je niet altijd direct wat op maar een goed netwerk is als ondernemer altijd handig!

Tot zover mijn ondernemerstips. Ik ben heel benieuwd of jullie het leuk vinden om vaker tips op het gebied van ondernemen en carrière te lezen. Heb je nog vragen? Laat het me weten door hieronder een reactie achter te laten! En, voordat je verder klikt. Lees nog even verder want ik heb nog een super leuke winactie!

WIN: 2 X Cadeaubon van Bol.com

De laatste tijd ben ik weer veel aan het lezen over ondernemen, geluk en het creëren van je eigen leven. Zoals ik hierboven al schreef ben ik momenteel bezig in het boek ‘The Secret’ wat gaat over de wet van de aantrekkingskracht. Ik mag 2 keer een Bol cadeaubon t.w.v. 100 euro weggeven! Ik ben heel benieuwd of jij nog een leuk boek op je lees-wishlist hebt staan.

Hoe maak je kans?

  • Volg mij op Instagram @marlouvolkerink
  • Laat in een reactie één van jouw doelstellingen weten! Dit kan een doel zijn op het gebied van ondernemen maar het mag ook totaal iets anders zijn.
  • Op … worden de winnaars bekend gemaakt op mijn Instagram pagina.

marlou volkerinkmarlou volkerink   marlou volkerink

“Met het investeringsbudget dat ik heb geleend heb ik o.a. een goede camera aangeschaft om mooie foto’s te kunnen maken voor mijn blog. Ook heb ik een vlogcamera aangeschaft zodat ik goede video’s kan maken voor mijn Youtube kanaal.”

Powered by: FollowFashion.nl