11x waarom je nú op een teamsport zou moeten gaan

Het is gezellig, je maakt vrienden voor het leven én het is gezond. We hebben het over teamsport. Of je nu handbalt, voetbalt, basketbalt of hockeyt; het is altijd dolle pret. Doordeweeks een keer trainen en in het weekend er vol voor gaan tijdens de wedstrijd om die punten te pakken. En niet te vergeten: de derde helft. Meer hoeven we niet te zeggen toch? Dit zijn elf redenen waarom een teamsport de hemel op aarde is.

– Je leert mensen kennen. Een team bestaat uit meerdere spelers, dus je bent nooit alleen. Met leeftijdgenoten kom je een paar keer per week samen om het onderste uit de kan te halen. 

– Je hebt meer motivatie. Wanneer je alleen naar de sportschool gaat, ben je eerder geneigd om je sportieve uurtje af te zeggen. Maar hé, je kunt je team niet in de steek laten toch?

– Je leert omgaan met kritiek. Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn op het sportveld. Wanneer je iets fout doet, wordt dat tegen je gezegd en daar is niks mis mee. Als team wil je alleen maar beter worden en dat is ook logisch. 

– Je leert samenwerken. Als team probeer je die wedstrijd te winnen en dat lukt niet in je eentje. Hoe langer je in een team speelt, hoe beter je doorkrijgt wat je aan elkaar hebt.

– Teamuitjes. Een aantal momenten in het jaar komen jullie bij elkaar om de teamspirit op te voeren. Een keertje gezellig barbecueën of samen de hort op gaan om de stad (of het dorp) onveilig te maken. De volgende dag staat iedereen gewoon weer fris en fruitig op het veld natuurlijk. 

– Je zelfvertrouwen krijgt een boost. Met je team win je de ene wedstrijd naar de ander (of niet) en dat voelt gewoon fantastisch. Ouders op de tribune die je aanmoedigen en de complimentjes die je achteraf krijgt over hoe mooi dat doelpunt was. Je hoort bij een groep en samen spelen jullie de sterren van de hemel. 

– Je krijgt steun wanneer je dit nodig hebt. Niet alleen word je gesupport tijdens het sporten, maar ook naast het veld krijg je steun waar nodig is. Je teamgenoten zullen altijd voor je klaarstaan. 

– Je leert communiceren. Die wedstrijd win je echt niet als je niet met elkaar communiceert. “Vrijlopen!, verdedigen!, wisselen!, terug!” Het zijn allemaal kreten die jou bekend in de oren klinken. 

Waarom een teamsport zo geweldig is– De gezelligheid. Niet alleen met je eigen team, maar het is altijd gezellig met heel de vereniging. Samen op kamp bijvoorbeeld om de gekste dingen te doen, of gewoon met z’n allen in de kantine om de derde helft te vieren. 

– Clubacties. Niet iedereen is er fan van, maar toch moet er geld opgehaald worden om als vereniging te kunnen bestaan. Die ene keer per jaar word jij opgetrommeld om van die lelijke bossen bloemen te verkopen aan de deur en het ergste is: niemand wil ze. Achteraf was het stiekem toch wel leuk en ben je blij dat je een paar eurootjes in het laatje hebt gebracht.

– Je hebt lol tijdens het sporten. De mensen die zich uitsloven in de sportschool zeggen meestal niet dat ze in een deuk hebben gelegen van het lachen. Als je aan een teamsport doet, krijg je de garantie erbij dat je dat wel regelmatig kan zeggen na een training. 

Ben jij overtuigd om te beginnen met een teamsport? Doe jij een teamsport en wil je wat herkenbare dingen lezen die je overkomen bij een teamsport? Lees dan dit artikel. 

Beeld: iStock 

Powered by: GirlScene.nl