11 tips om je ouders te overtuigen dat je later thuis mag komen

De puberteit brengt veel emotie, onzekerheid, pijn en ruzie met zich mee. Ken je de quote ‘de puberteit begint als je ouders lastig beginnen te worden’? Een quote die voor pubermeiden vast en zeker bekend in de oren klinkt. Al helemaal als je ouders moeilijk gaan doen over hoe laat je thuis moet zijn, daar hebben zij niks meer over te zeggen toch? Jammer genoeg hebben ze dat wel. Hier zijn tips om je ouders over te halen om dat vaste tijdstip een béétje op te schuiven. 

Je ouders kennen je al sinds je geboren bent, hebben jouw poepluiers verschoond, je leren fietsen en je in bad gestopt. Kijk dan ook niet gek op als zij stiekem er moeite mee hebben als jij je ineens als een grote wijsneus gaat gedragen en ineens niet meer met ze op zaterdagavond een film wil kijken. Jij was hun kleine meisje en nu ben je ineens altijd op je kamer of bij vriendinnen. Toch wil jij de vrijheid die je verdient, want ja, je wordt inderdaad ouder. Hieronder zijn tips hoe jij je ouders kan overtuigen dat je iets later thuis mag komen.

Tip 1: Spreek samen een tijd af en houd je hieraan
Jij hebt waarschijnlijk een later tijdstip in gedachten dan dat jullie nu afspreken, maar laat thuiskomen kan niet ineens van de ene op de andere dag. Dat gaat in stappen. 

Tip 2: Win vertrouwen
Je ouders zijn heel blij met je als jullie 11 uur afspreken en jij bent er een al om half 11. Als het dan een keertje iets later wordt, worden je ouders minder snel boos.

Tip 3: Laat ze met andere ouders praten
Ben jij de enige die echt absurd vroeg thuis moet zijn? Vraag aan de ouders van vriendinnen of zij met jouw ouders kunnen praten over het tijdstip dat iedereen meestal naar huis gaat. 

Tip 4: Zorg dat je altijd wordt thuisgebracht door iemand die je ouders kennen
Je ouders zijn meestal ongerust en bang dat jij ‘s avonds niet heel thuiskomt. Dus ergens is het wel logisch dat ze willen dat je op tijd naar huis komt. Maar eerlijk, het is veiliger om iets later thuis te komen mét iemand die je thuisbrengt, dan eerder naar huis zónder. Dus vraag aan een vriend, die je ouders kennen, of hij je voortaan een lift kan geven. Dit stelt je ouders ook gerust. 


Tip 5: Laat verantwoordelijkheid zien
Je ouders zeggen misschien: “Je denkt wel dat je zo volwassen bent, maar je bent nog helemaal niet verantwoordelijk.” Maar als jij wat vaker uit jezelf de vaatwasser leeghaalt, je kamer schoonmaakt of de tafel afruimt, zien je ouders dat je betrokken bent in het huishouden en je verantwoordelijk opstelt. Dit geeft jou de kans om te zeggen dat je volwassen genoeg bent om wat later thuis te komen. 

Tip 6: Niet liegen
Leugens komt bijna altijd uit en werken dus alleen maar tegen je. Als je echt per se naar dat feestje wil, zorg dan dat je voorbereid bent door thuis veel te doen, de avonden ervoor op tijd te gaan slapen en het op tijd te vragen. 

Tip 7: Choose your battles
Deze uitdrukking betekent dat je moet bedenken of het echt waard is om over te discussiëren en onderhandelen. Het is natuurlijk onredelijk dat jij als enige niet naar dat feestje mag waar jij je al maanden op verheugt, maar is het een feest dat eigenlijk elke week plaatsvindt, laat de ruzie dan gaan en accepteer het antwoord van je ouders. Je ouders sluiten niet eindeloos compromissen met je. 

Tip 8: Goede argumenten
Wil jij die ene avond echt heel graag twee uur langer wegblijven dan dat je eigenlijk mag? Kom dan met goede argumenten. Knal de argumenten en redenen eruit (die je hebt voorbereid voor de spiegel) en confronteer je ouders met je argumenten. 

Tip 9: Kies het juiste moment
Het is niet slim om te vragen of je later weg mag blijven als je moeder net chargijnig uit haar werk komt en je broertje vervelend doet. Zorg dat je ouders in een goede mood zijn als jij de belangrijke vraag wil stellen. 

Tip 10: Stay cool 
Met schreeuwen heeft niemand iets voor elkaar gekregen. Dus het helpt je echt niets als jij heel boos tegenover je ouders staat te schreeuwen. Sterker nog, het werkt in je nadeel en misschien moet je dan nóg eerder thuiskomen. 

Tip 11: Oefenavond
Spreek met je ouders af dat je een ‘proefavond’ later thuiskomt dan normaal. Spreek een tijd af en zorg dat je tien minuten voor de geplande tijd thuiskomt. Zorg dat iemand meefietst en dat je de dag erna fris en fruitig aan de ontbijttafel zit. Hierdoor laat je verantwoordelijkheid zien. 

Fashion nieuws 

Bron: Tipsom.nl, cosmopolitan.com | Beeld: Instagram

Powered by: GirlScene.nl